Ring oss: 08 - 447 43 50

AES/EBU

AES/EBU (AES3) är namnet på en standard som har utvecklats av AES (Audio Engineering Society) och EBU (European Broadcasting Union) tillsammans. Den beskriver ett digitalt sätt att koppla ljudsignaler. Precis som vid analog ljudkoppling används XLR-kontakten (3 stift). En kabel räcker för både höger och vänster ljudinformation. En AES3 signal kan bära två kanaler av PCM-ljud över flera överföringsmedier inklusive balanserade, obalanserade, och optisk fiber.  AES/EBU är ett alternativ till S/PDIF-standarden. 

 

AES3 standarden använder tre olika varianter som finns beskrivet av den internationella standarden IEC60958.

 

AES/EBUIEC 60958 Type 1 – Balanserad XLR
Typ 1 standarden använder balanserad XLR 3-pol tillsammans med en 110 Ohm tvinnad par-kabel (2 ledare samt jordledare). Typ 1 standarden är den mest vanligaste inom professionella installationer.

 

IEC 60958 Type 2 – Obalanserad RCA
Typ 2 standarden använder obalanserad RCA-kontakt (2-pol) med en koaxkabel 75 Ohm. Typ 2 standarden används främst inom konsument marknaden
Type 2 kan ibland uttryckas som S/PDIF. S/PDIF och AES3 liknar på många sätt och är utbytbara på protokollnivå, men på den fysiska nivån anger de olika elektriska signaleringsnivåer, som kan vara betydande i vissa tillämpningar.

 

IEC 60958 Type 2 Optical – F05/TOSLINK
Typ 2 Optical använder en fiberkabel (oftast tillverkad av plast men ibland av glas) med F05 kontaktdon. TOSLINK används främst inom konsument ljudinstallationer.

 

I AES3 standarden definieras även en 75 Ohm kabel med BNC-kontakt som en variant.

 

Länk: www.aes.org